Naast alle technische kennis over sluitertijd, diafragma, ISO en scherptediepte is er een heel groot sociaal en psychologisch stuk dat je moet beheersen. Je gaat werken met het kostbaarste ‘bezit’ van kersverse ouders: hun paar dagen oude newborn. Om het vertrouwen te winnen en de ouders te laten ontspannen tijdens de shoot zijn people skills en ervaring nodig.
Ik vertel de ouders altijd dat de newborn de shoot bepaalt, maar ik weet wel, dat het ook een groot deel afhankelijk is van jezelf. Hoe jij je voelt als persoon, als fotograaf, hoe zeker je bent van je eigen kunnen, van je vakkennis, van je wrap technieken en je posing technieken. Als je net begint met newborn fotografie ben je nog onzeker, misschien gespannen of juist heel enthousiast, waardoor je heel veel energie meebrengt. Newborns voelen je energie feilloos aan. Dit alles kan een negatief effect op je newborn hebben. Zorg ervoor dat je zelf altijd rustig en in de chill stand bent als je een newborn gaat fotograferen.
Je komt jezelf tegen. Je geduld wordt op de proef gesteld, je omgang met de hitte, met een newborn die absoluut niet wil slapen. Met ouders die van je verwachten een foto op pinterest na te doen die misschien nog ver boven je niveau is. Al deze aspecten veroorzaken gedachten en gevoelens en al deze gevoelens hebben effect op je shoot.
In mijn workshops en opleiding die ik geef, benadruk ik altijd je zelfvertrouwen. Dit is cruciaal met newborn fotografie. Zelfvertrouwen heeft met zoveel verschillende zaken te maken.
Het gaat erom dat jij je goed voelt over jezelf, over je foto’s en dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Dit leer je alleen maar door te oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Door het zelf te doen. Je moet de handelingen voelen om ze te kunnen leren. Dus niet alleen wil ik je deze kennis als basis meegeven, ik wil je ook activeren om echt te gaan oefenen.
Naast het sociale en het psychologische gedeelte komt er medische basiskennis bij kijken. Je zal de newborn moeten leren lezen, het gedrag van de newborn begrijpen en zijn behoeftes moeten aanvoelen. De behoefte van de newborn staat tijdens de shoot op de eerste plaats en als newborn fotograaf is het jouw taak om alles zo rustig mogelijk te laten verlopen. Je moet alle signalen oppikken die je krijgt, zodat je ervoor kan zorgen dat de newborn zich zo comfortabel mogelijk voelt.
Als fotograaf heb je nog veel meer kwaliteiten nodig. Kennis van je apparatuur, kennis over de technische kant van fotografie, kennis van het bewerken, digital workflow, bedrijfsvoering en marketing. Kortom, je moet van alle markten thuis zijn om succesvol te worden in deze branche. De kwaliteit van je foto’s is heel belangrijk, maar het allerbelangrijkste is the eye… Met welk oog kijk jij, wat zie jij?
Jij bent uniek in wat jij ziet en hoe jij dat gaat vertalen in beeld. Je kan het wel proberen te ontwikkelen en te trainen door middel van workshops, kennis en praktijk. Alleen hoe bijzonder jouw “eye” kijkt, dat is jouw gave. Als je de gave hebt, dan moet je daar wat mee doen. Koester het en volg je droom!
Welkom in Newbornland!
Bovenstaande is de intro van de online newborn workshop & Intro van mijn handboek newborn fotografie.
Wil jij hier nou nog meer over weten? Ik geef al sinds 2014 wekelijks workshops newborn fotografie en ik heb al honderden (succesvolle) fotografen mogen coachen in dit prachtige vak. Wees welkom!
Add a comment
0 Comments